raalte
clopedie

Raalte Clopedie
is de naam waaronder oude foto’s, dia’s, films, geluid- en beeldopnames, boeken, tijdschriften en overige media worden verzameld, benoemd en uitgewerkt. Doelstelling is verlies van beeldmateriaal te voorkomen alsmede de gegevens die bij de verzamelde objekten behoren, zoals beschrijvingen van momenten waarop een foto of film gemaakt is, in welk jaar, wie staan afgebeeld etcetera. De items die opgeslagen worden zijn afkomstig uit archieven van overheden, particulieren, bedrijven, stichtingen en andere nog niet genoemde bronnen. Deze website geeft een indruk van dat alles en gaat in op het ontstaan en verdere ontwikkeling sinds de start. Op Facebook kan men interactief deelnemen aan het benoemen en beschrijven van foto’s en overige materialen.

T: 06 - 83563751

Editie: 2015 - Met 2.400 volgers op Facebook - De grootste groep die bezig is met het heden en verleden van Raalte -  Open: 24 uur per dag en 7 dagen per week

Adres Onbekend Home Reunie Filmpjes Sliders Gezocht Knipsels Downloads Reportages

In 2013 kregen we een mailtje van de KRO. Van het programma Adres Onbekend. Jennemiek van Gestel vroeg om medewerking bij een speurtocht. Levie Barend was als Joodse onderduiker in Raalte ondergebracht. Wat hij nog wist was dat het een gezin van een keurmeester was met veel kinderen. De inhoud van die mail stond binnen een minuut na verzenden al op Raalte Clopedie. En luttele minuten later druppelden de eerste reacties al binnen. Voor de makers van het populaire zoekprogramma was de uitwerking van Raalte Clopedie (zo’n grote groep die massaal aan de slag gaat met zo’n zoektocht) weer eens iets anders. En vanuit de studio op de voet te volgen.
Het lukte de familie Paalman opt sporen. Levie Barend rondde zijn speurtocht met succes af. Tijdens de allereerste Raalte Reünie in maart 2014 kwam Levie Barend naar Raalte. Hij werd herenigd met zijn voormalige duikfamilie.
In zaal Zwakenberg werd het eerste deel van de reünie besteed aan die hereniging. En het was voor de reünisten óók nagenieten van hun eigen succes. Want velen van de bezoekers hadden zelf meegeholpen om de familie Paalmanop te sporen.
Initiatiefnemer van Raalte Clopedie èn de Raalte Reünie - Richard Woolderink - overhandigde Levie Barend en de familie Paalman elk een exemplaar van zijn boekwerk Raalte in oorlogstijd ‘40-’45.
Daarna gingen Levie Barend en familie Paalman samen op pad om die dag vele herinneringen op te halen aan die oorlogsjaren.

Begin december 2014 sloeg KRO’s Adres Onbekend weer toe. Opnieuw een zoektocht naar personen in Raalte. Dankzij Ton Fuselier werden we getipt. Meteen ging de nieuwe zoektocht op Raalte Clopedie. Dezelfde Jennemiek van Gestel meldde later tijdens de voorbereiding op die uitzending dat ze wel had gedacht om weer bij Raalte Clopedie aan te kloppen, maar dat we haar net weer een stapje voor waren... Dit keer ging de zoektocht uit van Marijke Lauret. Dochter van een oud leerkracht van de Antoniusschool in Raalte. Marijke was in juni 1956 aangereden door een kapelaan. Die had de motor van zijn collega meegenomen voor een rondje om de kerk. Helaas verloor hij de macht over de motor en reed drie meisjes aan die in de Kerkstraat liepen. Een nieuwe presentatrice bij Omroep Gelderland (ze luistert daar bijna altijd naar) had een achternaam die leek op een van de drie meisjes van toen. Mirjam Witten. Dat bracht Marijke op het idee om op zoek te gaan naar Mirjam Witten en Marietje te Wierike. Laatstgenoemde bleef ernstig gewond achter. Marijke verhuisde in de week van het ongeval naar Assen.
En zo bleef ze jaren zonder informatie over de afloop. De zoektocht via Raalte Clopedie, gesteund met een voorpublikatie in de Stentor, leverde ook nu weer succes op. Mirjam Witten kwam aan de telefoon, en van Marietje werd bekend dat ze al tien jaar geleden is overleden. Door het ongeval moest ze jaren dokteren en ging ziekenhuis in en ziekenhuis uit.

Links de oproep in de Stentor om te helpen met informatie die Levie Barend verder kon helpen met zijn zoektocht in Raalte.

Nog voordat de uitzending de lucht in ging was er ruim aandacht gegeven aan het programma Adres Onbekend van de KRO.

Via de media en uiteraard de eigen pagina op Facebook: Raalte Clopedie.


Rechts Levie Barend in gesprek met presentator Ron Kas tijdens de uitzending.

Marijke Lauret was betrokken bij een ongeval in Raalte. Met twee andere meisjes. De afloop kreeg ze niet mee omdat ze dezelfde week nog verhuisde.

Jaren later hoorde ze een naam op Radio Gelderland waardoor ze terug dacht aan dat voorval. Via AdresOnbekend ging ze op zoek. En weer lukte het!!

OP BEZOEK BIJ DE MAKERS VAN KRO’S ADRES ONBEKEND: ZONDAG 4 JANUARI 2015

Tweemaal hielpen we Adres Onbekend bij een zoektocht in Raalte. In de voorbereiding van zo’n uitzending is er regelmatig contact per telefoon of via de e-mail. Jennemiek van Gestel was daarbij elke keer onze contactpersoon. Na de tweede uitzending waarbij de programma-makers veel hulp kregen via Raalte Clopedie op Facebook werd heel sympathiek aangeboden dat als ik zelf naar iemand op zoek was Adres Onbekend heel graag een wederdienst wilde verlenen. Dat was niet aan dovemansoren gericht… In 1976 was ik volunteer in kibboets Nirim in de Negevwoestijn in Israël. Later verhuisde ik naar de naastgelegen kibboets En Haslosha.

Na terugkeer in Nederland ging het normale leven weer z’n gang. Maar dankzij social media als Facebook kwamen we de groep van toen weer op het spoor. Veel contacten zijn hersteld. Echter twee Nederlandse volunteers uit die tijd - Ingrid Klok en Rianne van Schijndel - konden we maar niet traceren. En elke keer kwam de vraag van overige volunteers terug: ,, Ze kwamen uit Nederland. Die moeten jullie toch kunnen vinden?’’. Nee dus. Maar hopelijk lukt het op zondag 4 januari 2015 wèl. Met hulp van Adres Onbekend. We reizen af naar Hilversum en volgen de uitzending in de studio. Kunnen we mooi kennismaken met alle mensen achter dat programma!!

Duizenden jongeren uit tientallen landen waren ooit volunteer in een kibboets in Israël. Ook uit Nederland trokken ze die kant op. Soms voor enkele maanden, sommigen keerden regelmatig terug, en weer anderen vonden er de liefde van hun leven en bleven. Uit Raalte zijn ook veel jongeren ooit naar Israël geweest. Daaronder Gerard Roerink, Hans Roerink, Hans Tielbeek, Diet Tielbeek en ondergetekende Richard Woolderink. Gelukkig zijn veel foto’s uit die tijd bewaard gebleven. Maar Ingrid Klok en Rianne van Schijndel hebben we de foto’s waarop zij staan nog nimmer kunnen toesturen. Hopelijk verandert dat na de uitzending van Adres Onbekend van zondag 4 januari 2015.

Kibboets Nirim met links Rianne, Ingrid Klok (2e van links) en rechts voor Richard Woolderink.